Van Gog

Ići dole

Van Gog

Počalji od kapetan taj Pet Dec 03, 2010 11:51 pm

Van Gog je bio poznati holandski slikar. Njegov rad mnogi ocenjuju kao besomučno traganje - čak i po cenu života i razuma - za savršenim izrazom, skladom boja, crteža i oblika koji obiluju emocijama i značenjima. Iza sebe je ostavio mnoštvo slika, kao i onu koja izaziva i pomalo jeze, a to je - autoportret sa odsečenim uvetom. Međutim, ovde neće biti reči o nekoj njegovoj slici, već o jednom davno zaboravljenom pismu, koje je tek nedavno otkriveno.

Van Gogov muzej u Amsterdamu saopštio je da je pronađeno jedno slikarevo nepoznato pismo koje baca novu svetlost na njegov težak život i tmuran karakter.

Pismo na dve stranice jednog lista napisano je 3. avgusta daleke 1877. godine crnim mastilom na papiru krem boje. Mastilo je, međutim, s vremenom poprimilo braon nijansu. Samo pismo pronađeno je u jednoj privatnoj kolekciji i samo privremeno pozajmljeno Van Gogovom muzeju.

Muzej, koji ima više od 200 Van Gogovih slika i 600 njegovih crteža, saopštio je da je to prvo Van Gogovo nepoznato pismo otkriveno posle 1990. godine. Koji je sadržaj tog misterioznog pisma? U pismu upućenom prodavcu umetničkih proizvoda i prijatelju Harmanusu Gijsbertusu Terstegu iz Haga slikar izjavljuje saučešće povodom smrti njegove tromesečne kćerke. Van Gog, koji u to vreme još nije počeo da slika, imao je 24 godine i spremao se da upiše studije teologije u Amsterdamu.

Dosta pojedinosti iz Van Gogovog života saznalo se zahvaljujući sačuvanoj bogatoj prepisci koju je imao sa mlađim bratom Teom, koji mu je bio moralna i finansijska podrška tokom života. Ipak, zahvaljujući ovom novootkrivenom pismu, biografi će moći da utvrde još neke sitnice iz života slavnog slikara, a muzej u Amsterdamu će sigurno privući još više poštovalaca Van Gogovog stvaralaštva.
avatar
kapetan
Admin
Admin

Seks : Muški
Zodijak : Rak Datum upisa : 02.12.2010
Godina : 53

Nazad na vrh Ići dole

Re: Van Gog

Počalji od kapetan taj Pet Dec 03, 2010 11:53 pm

avatar
kapetan
Admin
Admin

Seks : Muški
Zodijak : Rak Datum upisa : 02.12.2010
Godina : 53

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu